Образовни профили
Преглед постојећих смерова
Путем успеха...
ЕТШ Смедерево нуди скуп смерова трогодишњег и четворогодишњег образовања (трећег и четвртог степена стручне спреме). Предмети по годинама излистани су за сваки смер:
Сваки програм наставе подржан је савременом опремом у учионицама и бироима, као и програмима праксе у Смедереву, али и у иностранству.
Упутство
Кликом на лого одабраног смера могуће је приступити истоименом стандарду квалификације у облику пдф фајла. Да бисте видели план и програм потребно је кликунути на “План и програм” који се налази испод посматраног смера, док за информације које се тичу појединачних предмета кликните на број часова који се налази у табели.

Комерцијалиста
Комерцијалиста обавља опште администратицне и канцеларијске послове. Набавља робу од произвођача и продаје је индустријским и трговинским предузећима. Његов рад подразумева теренску службу или рад у канцеларији. Раде у трговини на велико и мало, и равноправни су учесници спољне трговине.
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Српски језик и књижевност
|
Пословна информатика
|
|
|
|
|||||
Страни језик
|
Обука у виртуелном предузећу
|
|
|||||||
Социологија са правима грађана
|
|
|
|
Трговинско пословање
|
|
|
|||
Историја
|
|
|
|
Међународна шпедиција
|
|
|
|
||
Физичко васпитање
|
Статистика
|
|
|
|
|||||
Математика
|
Маркетинг у трговини
|
|
|
|
|||||
Рачунарство и информатика
|
|
|
|
Финансије
|
|
|
|
||
Биологија
|
|
|
|
Предузетништво
|
|
|
|
||
Хемија
|
|
|
|
Грађанско/Верска
|
1
|
1
|
1
|
1
|
|
Други страни језик
|
Изборни предмет
|
|
|
2
|
2
|
||||
Принципи економије
|
|
|
|||||||
Право
|
|
|
|||||||
Канцеларијско пословање
|
|
|
|||||||
Рачуноводство у трговини
|
|
|
|||||||
Организација набавке и продаје
|
|
|
Програм изборних предмета:
Изборни предмет
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
---|---|---|---|---|
Комерцијално познавање робе
|
|
|
|
|
Вештине комуникације
|
|
|
|
|
Пословна економија
|
|
|
|
|
Екологија и заштита животне средине
|
|
|
||
Музичка култура
|
|
|
||
Историја (одабране теме)
|
|
|
||
Логика са етиком
|
|
|
||
Изабрана поглавља математике
|
|
|
||
Пословни енглески
|
|
|
|
|
Електронско пословање
|
|
|
|
|
Менаџмент
|
|
|
|
|
Матурски испит
|
|
|
|

Финансијско-рачуноводствени техничар
Финансијско-рачуноводствени техничари управљају финансијама и доносе одлуке, састављају финансијске извештаје, воде евиденцију о кретању новчаних средсатава, анализирају и контролишу финансијско пословање предузећа. Подручја запошљавања могу да буду: финансијске службе, банке, трговинска предузећа, службе општина итд...

Економски техничар
Економски техничар је особа од поверења у свакој фирми, која најчешће ради у областима као што су књиговодство, финансије, испитивање тржишта и маркетинг, комерцијални послови и друге економске делатности. Посао економског техничара обавља се у канцеларији и везан је за рад на рачунару. Може да ради у банкама, осигурању, инвестиционим фондовима, владиним организацијама, ревизорским кућама и слично.

Tрговац
Трговац је оспособљен за припрему и организацију процеса рада у продавници, набавку робе, складиштење и чување робе, продају робе, одржавање презентације новог производа. Подручја запошљавања могу да буду домаћи и страни трговински ланци на велико и мало.

Туристички техничар
Туристички техничар може да ради у туристичкој агенцији, где ће бити задужен за састављање туристичких аранжмана, организацију путовања, прикупљање докумената. Они су посредници између хотела и одмаралишта и туриста, и настоје да пруже адекватну услугу онима који желе да посете одређено туристичко место.

Хотелијерско-ресторатерски техничар
Хотелијерско - ресторатерски техничар припрема и аранжира салу за ручавање, дочекује госте, упознаје их са избором јела и пића, прима наруџбине, посложује, наплаћује, и љубазно их испраћа. Подручја запошљавања могу бити хотели, ресторани, кафићи, угоститељске организације...

Кулинарски техничар
Кулинарски техничар припрема топла и хладна јела, одлучује о начину аранжирања, и припремања јела, као и о менију, брине о складиштењу робе, координира рад кухињских радника. Једно од најтраженијих занимања.

Конобар
Подручја пословања могу да буду кафићи, ресторани, сплавови, угоститељски објекти...
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
---|---|---|---|---|---|---|---|
Српски језик и књижевност
|
Исхрана
|
|
|
||||
Енглески језик
|
|
Основе куварства и посластичарства
|
|
|
|||
Физичко васпитање
|
Психологија у туризму и угоститељству
|
|
|
||||
Математика
|
Економика туристичких и угоститељских предузећа
|
|
|
||||
Рачунар. и информатика
|
|
|
Предузетништво
|
|
|
||
Историја
|
|
|
Туристичка географија
|
|
|
||
Хемија
|
|
|
Грађанско/Верска
|
||||
Географија
|
|
|
Професионална пракса
|
|
|||
Екологија и заштита животне средине
|
|
|
Социологија са правима грађана
|
|
|
||
Страни језик II
|
Изборни предмети
|
|
|
1
|
|||
Здравствена култура
|
|
|
|||||
Основе туризма и угоститељства
|
|
|
|||||
Услуживање
|
Изборни предмет
|
I
|
II
|
III
|
---|---|---|---|
Пословна информатика у туризму и угоститељству
|
|
|
|
Барско пословање
|
|
|
|
Марктинг у туризму и угоститељству
|
|
|
|
Општа туристичка географија
|
|
|
|
Музичка култура
|
|
|
|
Историја (одабране теме)
|
|
|
|
Страни језик I
|
|
|
|
Изабрани спорт
|
|
||
Ликовна култура
|
|
|

Посластичар
Ово занимање се фокусира на декорацију и припрему разних посластица као што су сладоледи, торте, колачи, чоколаде, бомбоне… Набавља намирнице које су лако кварљиве па је правилно складиштење од изузетне важности.
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
---|---|---|---|---|---|---|---|
Српски језик и књижевност
|
Основе услуживања
|
|
|
||||
Страни језик
|
|
Предузетништво
|
|
|
|||
Физичко васпитање
|
Професионална пракса
|
|
|||||
Математика
|
Грађанско/Верска
|
||||||
Рачунар. и информатика
|
|
|
Изборни предмети
|
|
2
|
2
|
|
Историја
|
|
|
Социологија са правима грађана
|
|
|
||
Хемија
|
|
|
Економика туристичких и угоститељских предузећа
|
|
|
||
Географија
|
|
|
Туристичка географија
|
|
|
||
Екологија и заштита животне средине
|
|
|
|||||
Здравствена култура
|
|
|
|||||
Основе туризма и угоститељства
|
|
|
|||||
Посластичарство
|
|||||||
Исхрана
|
|
|
Изборни предмет
|
I
|
II
|
III
|
---|---|---|---|
Пословна информатика у туризму и угоститељству
|
|
|
|
Пословни страни језик
|
|
||
Марктинг у туризму и угоститељству
|
|
|
|
Чоколатерство
|
|
|
|
Музичка култура
|
|
|
|
Историја (одабране теме)
|
|
|
|
Страни језик I
|
|
|
|
Изабрани спорт
|
|
||
Ликовна култура
|
|
|
|
Психологија у туризму и угоститељству
|
|
|

Кувар
Припрема све врсте топлих и хладних јела. Врши избор и припрему намирница, одређује начин припремања (кување, печење, пржење, и друго), као и сервирање јела. На основу прописа и захтева угоститељског објекта у коме ради, кувар саставља јеловнике, наручује намирнице и преузима наручену робу, складишти је и чува од кварења. Ради углавном у затвореним просторијама.
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
Предмет/разред
|
I
|
II
|
III
|
---|---|---|---|---|---|---|---|
Српски језик и књижевност
|
Основе услуживања
|
|
|
||||
Страни језик
|
|
Економика туристичких и угоститељских предузећа
|
|
|
|||
Физичко васпитање
|
Туристичка географија
|
|
|
||||
Математика
|
Предузетништво
|
|
|
||||
Рачунар. и информатика
|
|
|
Грађанско/Верска
|
||||
Историја
|
|
|
Професионална пракса
|
|
|||
Хемија
|
|
|
Изборни предмети
|
|
2
|
2
|
|
Географија
|
|
|
|||||
Екологија и заштита животне средине
|
|
|
|||||
Здравствена култура
|
|
|
|||||
Основе туризма и угоститељства
|
|
|
|||||
Куварство
|
|||||||
Исхрана
|
|
|
Изборни предмет
|
I
|
II
|
III
|
---|---|---|---|
Пословна информатика у туризму и угоститељству
|
|
|
|
Пословни страни језик
|
|
||
Марктинг у туризму и угоститељству
|
|
|
|
Познавање животних намирница
|
|
|
|
Музичка култура
|
|
|
|
Историја (одабране теме)
|
|
|
|
Страни језик I
|
|
|
|
Изабрани спорт
|
|
||
Ликовна култура
|
|
|
|
Психологија у туризму и угоститељству
|
|
|