Образовни профили

Преглед постојећих смерова

Путем успеха...

ЕТШ Смедерево нуди скуп смерова трогодишњег и четворогодишњег образовања (трећег и четвртог степена стручне спреме). Предмети по годинама излистани су за сваки смер:

Сваки програм наставе подржан је савременом опремом у учионицама и бироима, као и програмима праксе у Смедереву, али и у иностранству. 

Упутство

Кликом на лого одабраног смера могуће је приступити истоименом стандарду квалификације у облику пдф фајла. Да бисте видели план и програм потребно је кликунути на “План и програм” који се налази испод посматраног смера, док за информације које се тичу појединачних предмета кликните на број часова који се налази у табели.

Комерцијалиста

Комерцијалиста

Комерцијалиста обавља опште администратицне и канцеларијске послове. Набавља робу од произвођача и продаје је индустријским и трговинским предузећима. Његов рад подразумева теренску службу или рад у канцеларији. Раде у трговини на велико и мало, и равноправни су учесници спољне трговине.

План и програм
Предмет/разред
I
II
III
IV
Предмет/разред
I
II
III
IV
Српски језик и књижевност
Пословна информатика
Страни језик
Обука у виртуелном предузећу
Социологија са правима грађана
Трговинско пословање
Историја
Међународна шпедиција
Физичко васпитање
Статистика
Математика
Маркетинг у трговини
Рачунарство и информатика
Финансије
Биологија
Предузетништво
Хемија
Грађанско/Верска
1
1
1
1
Други страни језик
Изборни предмет
2
2
Принципи економије
Право
Канцеларијско пословање
Рачуноводство у трговини
Организација набавке и продаје

Програм изборних предмета:

Изборни предмет
I
II
III
IV
Комерцијално познавање робе
Вештине комуникације
Пословна економија
Екологија и заштита животне средине
Музичка култура
Историја (одабране теме)
Логика са етиком
Изабрана поглавља математике
Пословни енглески
Електронско пословање
Менаџмент
Матурски испит

Финансијско-рачуноводствени техничар

Финансијско-рачуноводствени техничари управљају финансијама и доносе одлуке, састављају финансијске извештаје, воде евиденцију о кретању новчаних средсатава, анализирају и контролишу финансијско пословање предузећа. Подручја запошљавања могу да буду: финансијске службе, банке, трговинска предузећа, службе општина итд...

економски техничар

Економски техничар

Економски техничар је особа од поверења у свакој фирми, која најчешће ради у областима као што су књиговодство, финансије, испитивање тржишта и маркетинг, комерцијални послови и друге економске делатности. Посао економског техничара обавља се у канцеларији и везан је за рад на рачунару. Може да ради у банкама, осигурању, инвестиционим фондовима, владиним организацијама, ревизорским кућама и слично.

Tрговац

Трговац је оспособљен за припрему и организацију процеса рада у продавници, набавку робе, складиштење и чување робе, продају робе, одржавање презентације новог производа. Подручја запошљавања могу да буду домаћи и страни трговински ланци на велико и мало.

туристички техничар

Туристички техничар

Туристички техничар може да ради у туристичкој агенцији, где ће бити задужен за састављање туристичких аранжмана, организацију путовања, прикупљање докумената. Они су посредници између хотела и одмаралишта и туриста, и настоје да пруже адекватну услугу онима који желе да посете одређено туристичко место.

hotelijersko restoraterski tehnicar

Хотелијерско-ресторатерски техничар

Хотелијерско - ресторатерски техничар припрема и аранжира салу за ручавање, дочекује госте, упознаје их са избором јела и пића, прима наруџбине, посложује, наплаћује, и љубазно их испраћа. Подручја запошљавања могу бити хотели, ресторани, кафићи, угоститељске организације...

кулинарски техничар

Кулинарски техничар

Кулинарски техничар припрема топла и хладна јела, одлучује о начину аранжирања, и припремања јела, као и о менију, брине о складиштењу робе, координира рад кухињских радника. Једно од најтраженијих занимања.

конобар

Конобар

Подручја пословања могу да буду кафићи, ресторани, сплавови, угоститељски објекти...

План и програм
Предмет/разред
I
II
III
Предмет/разред
I
II
III
Српски језик и књижевност
Исхрана
Енглески језик
Основе куварства и посластичарства
Физичко васпитање
Психологија у туризму и угоститељству
Математика
Економика туристичких и угоститељских предузећа
Рачунар. и информатика
Предузетништво
Историја
Туристичка географија
Хемија
Грађанско/Верска
Географија
Професионална пракса
Екологија и заштита животне средине
Социологија са правима грађана
Страни језик II
Изборни предмети
1
Здравствена култура
Основе туризма и угоститељства
Услуживање
Изборни предмет
I
II
III
Пословна информатика у туризму и угоститељству
Барско пословање
Марктинг у туризму и угоститељству
Општа туристичка географија
Музичка култура
Историја (одабране теме)
Страни језик I
Изабрани спорт
Ликовна култура

Посластичар

Ово занимање се фокусира на декорацију и припрему разних посластица као што су сладоледи, торте, колачи, чоколаде, бомбоне… Набавља намирнице које су лако кварљиве па је правилно складиштење од изузетне важности.

План и програм
Предмет/разред
I
II
III
Предмет/разред
I
II
III
Српски језик и књижевност
Основе услуживања
Страни језик
Предузетништво
Физичко васпитање
Професионална пракса
Математика
Грађанско/Верска
Рачунар. и информатика
Изборни предмети
2
2
Историја
Социологија са правима грађана
Хемија
Економика туристичких и угоститељских предузећа
Географија
Туристичка географија
Екологија и заштита животне средине
Здравствена култура
Основе туризма и угоститељства
Посластичарство
Исхрана
Изборни предмет
I
II
III
Пословна информатика у туризму и угоститељству
Пословни страни језик
Марктинг у туризму и угоститељству
Чоколатерство
Музичка култура
Историја (одабране теме)
Страни језик I
Изабрани спорт
Ликовна култура
Психологија у туризму и угоститељству

Кувар

Припрема све врсте топлих и хладних јела. Врши избор и припрему намирница, одређује начин припремања (кување, печење, пржење, и друго), као и сервирање јела. На основу прописа и захтева угоститељског објекта у коме ради, кувар саставља јеловнике, наручује намирнице и преузима наручену робу, складишти је и чува од кварења. Ради углавном у затвореним просторијама.

План и програм
Предмет/разред
I
II
III
Предмет/разред
I
II
III
Српски језик и књижевност
Основе услуживања
Страни језик
Економика туристичких и угоститељских предузећа
Физичко васпитање
Туристичка географија
Математика
Предузетништво
Рачунар. и информатика
Грађанско/Верска
Историја
Професионална пракса
Хемија
Изборни предмети
2
2
Географија
Екологија и заштита животне средине
Здравствена култура
Основе туризма и угоститељства
Куварство
Исхрана
Изборни предмет
I
II
III
Пословна информатика у туризму и угоститељству
Пословни страни језик
Марктинг у туризму и угоститељству
Познавање животних намирница
Музичка култура
Историја (одабране теме)
Страни језик I
Изабрани спорт
Ликовна култура
Психологија у туризму и угоститељству
Scroll to Top