Ученички парламент

„Ученички парламент је законом загарантована формална институција, која ученицима омогућава демократски начин удруживања ради заступања интереса свих ученика у школи, како и учешће ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу.“

Пројекти Ученичког парламента

Укључи се

Дуги низ година Ученички парламнет наше школе спроводи пројекат под називом „Укључи се“ који има за циљ да сваку генерацију упозна и помогне да савлада потешкоће и  подигне свест код ученика по питању менталног, емоционалног, физичког и социјалног развоја.

Центар Срце

Подизање свести о важности менталног здравља у оквиру кога су се реализоване  бројне радионице и активности везане за ову тему. Можемо се похвалити дугогодишњом сарадњом са организацијом „Центар Срце“, која се бави емоционалном подршком и превенцијом самоубистава.

Тијана клик

Сарађујемо са фондацијом „Тијана Јурић“ где се сваке године одржава нека активност у виду радионица и трибина. „Тијaнa клик“ je пројекат који децу учи практичним механизмима заштите на интеренету. Овим активностима покушавамо да у деци пробудимо питање одговорности за сопствене поступке, али и однос према туђим поступцима, подигнемо свест код ученика о лошим странама дигиталних технологија (зависности, безбедности, дигиталног насиља, насиља на интернету, злоупотребе и предаторске активности на интернету).

Ученички парламент се бави подизањем свести и превенцијом алкохолизма, психоактивних супстанци и никотинизма. Организована су бројна предавања, радионице  и израђени постери.

Ученички парламент учествује у  подизање свести о значају заштите и унапређењу стања животне средине, реализације активности које доприносе очувању животне средине и развијању еколошке свести код деце и ученика.

Како би подигли свест код ученика о важности екологије и рециклирања, направили смо акцију рециклаже ПЕТ амбалаже где смо сакупили преко 90кг за две недеље и предали фирми (АД систем) која се бави рециклирањем.

У свету 17. Септембар обележен као Светски дан чишћења, који сваке године подиже свест о глобалном загађењу наше планете. Овакве активности помажу у уједињавању глобалне заједнице, подизању свести појединца, као и конкретне промене, све у корист идеје о чистој планети. Чишћење отпада представља један од најзначајнијих активности када је реч о заштити шивотне средине, тако су и наши ученици допринели свему томе очистивши прилазне степенице за ученике

Поред едукативног садржаја, ученицима је пружена могућност да се креативно  изражавају и кроз филмску  и ликовну уметност. Ученици су учествовали на неколико конкурса. На конкурсу „ИКТ филм феста“  2-5. разреда један ученик је освојио специјалну златну плакету за режију. На другом конкурсу „Упознај своја потрошачка права“ су добили захвалницу за учешће.

Видео се налази у прилогу.

Поводом почетка Светског првенства у фудбалу где се и наша репрезентација пласирала, организовано је гледање утакмице у холу школе, како би сви заједно подржали репрезентацију. Циљ је да се негује патриотизам као и спортско навијање без насиља.

Између осталог, ученички парламент организује и хуманитарне акције, светосавске приредбе, новогодишње журке, матурске журке, прославу матуре итд.

Scroll to Top