Партнерска сарадња

Хрватска 2017/18.

Опатија се налази у крајњем североисточном делу Истре, поред обале ријечког залива Кварнера и недалеко од Ријеке. Град има веома повољну климу, нарочито благу зиму, па представља одлично летовалиште и зимовалиште, лечилиште и одмаралиште. Међународна партнерска сарадња је потписана између Економско-трговинске школе Смедерево и Угоститељске школе Опатија у пројекту „Размена искуства је кључ успеха“. Стечена пракса у престижним хотелима учинила је да наши ученици постану конкурентни на тржишту рада, а боравак на хрватском приморју допринео је упознавању богате туристичке понуде и ресурса. Стручна пракса школске 2017/18.године од маја до септембра, одржана је за 5 група по 25 ученика и 10 ментора.

Словенија

Овај пројекат је покренут 2017. године на основу Протокола између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике
Србије и Министарства образовања, науке и спорта Републике Словеније о сарадњи у области образовања. 
Економско – трговинска школа била је домаћин мобилности групи из Словеније, а Угоститељско– туристичка школа из Новог места била је домаћин групи из Смедерева.

Програм је замишљен као размена групе ученика у пратњи ментора између наше и сродних школа. Економско-трговинска школа Смедерево потписала је Споразум о сарадњи са Високом школом за управљање подежеља ГРМ Ново место из Словеније. По завршеној мобилности ученици су способни да самостално обављају послове и занимања за која се школују. Ментори јачају међупредметне компетенције, унапређују своје способности и преносе искуство чиме учествују у модернизацији наставних метода и приступа учењу, чиме установа напредује на европском путу развоја. Ученицима је креирана настава према европским стандардима и такође је приближена интересовањима сваког ученика.

Терме Чатеж

Терме Чатеж се налазе на самом улазу у Словенију у близини ауто-пута и реке Саве и представљају најпознатије терме.  Наши ученици су обављали стручну праксу у свим угоститељским објектима, хотелима и ривијерама и стекли нову димензију знања и праксе. Школске 2021/22. године ученици су обављали стручну праксу од јуна до септембра. Укупно је праксу обавио 71 ученик у пратњи 7 ментора, а 4 професора ментора су такође стекли практично искуство и унапредили своје компетенције.

Крањска гора

Крањска гора је најпознатији зимски туристички центар у Словенији. Налази се на граници са Италијом и Аустријом, на обронцима
Алпа. Зимских месеци стручну праксу је обавило 75 ученика у 6 пратњи ментора, који су такође стекли практично искуство и унапредили компетенције. Поред рада у многобројним хотелима, Крањска гора омогућила је нашим ученицима и посету ових природних лепота: Језеро Јасна, Нордијски центар Планица и Извор реке Сава. Стручна пракса је обављена 2019. у јулу и августу и 2021.године у јануару и фебруару.

Румунија

Водени спортови – здрава будућност за нашу децу” је пројекат који град Смедерево спроводи у сарадњи са општином Гилад, у оквиру програма прекограничне сарадње Србије и Румуније. Данашњи млади људи проводе време углавном испред рачунара и на друштвеним мрежама. Циљ пројекта је побољшање услова за здрав раст и развој младих, кроз едукативне догађаје, размену искустава између наставника и доносилаца одлука у локалној заједници и организацију летњих кампова.

Немачка

Наша школа је са школом Фридрих Лист из Манхајма, остваривала партнерску сарадњу у области размене искуства и знања ученика од 2010. до 2015. године. Приликом својих посета ученици су обишли значајне привредне субјекте града Манхајма, као и историјске и културне знаменитости самог града, града Хајделберга и Шпајера.

Scroll to Top