ГАТУС

ГАТУС је међународно такмичење средњих угоститељских школа из земаља чланица бивше Југославије. Манифестација има за циљ сарадњу међу школама кроз размену примера добре праксе, промовисање угоститељства и туризма као струке и стварање могућности за професионални развој ученика као и дружење.

Гатус је манифестација, покренута пре десет година у Новом Месту (Словенија), са учесницама свих Република бивше Југославије.  Такмичења се одржавају једном годишње, и то је одлична прилика да наставници и директори размењују искуства, примере добре праксе и проширују сарадњу кроз друге пројекте.

БЕОГРАД

Угоститељско – туристичка школа из Београда, као организатор Гатус-а, у периоду од 27.9. до 30.9.2018.год., угостила је 12 школа учесница и преко 100 ученика и професора, из Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније И Црне Горе.

Тадашњи матуранти наше школе – А.К. Г.П. и Ж.Н. са својим менторима – наставницима Живковић Немањом и Палић Маријом, окитили су се сребрним одличјем, у такмичарској дисциплини :”Национално јело по избору од пастрмке и ресторански десерт”.

Друго у низу сребрно одличје, уз подршку свог ментора Ицић Милоша, освојили су ученици В. Ђ. М.Ј. и М. М. у дисциплинама: “Постављање кувера за свечани ручак” и “Фламбирање јела пред гостом”. Ученице образовног профила туристички техничар, М.Ј. И М. И. и М. М. предвођене својим ментором Марином Златановић освојиле су сребро.

ЗЛАТИБОР

У септембру 2021. у сали Културног центра на Златибору је свечано отворен 9. Међународни гастрономско туристички сусрет “ГАТУС 2021”. У организацији наше школе. Ова манифестација окупила је 12 школа из региона и преко 100 учесника из Словеније, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

“ГАТУС 2021” отворила је наша директорка школе Виолета Ђорђевић, организатор овог такмичења која је изразила з адовољство великим бројем учесника упркос потешкоћама због корона вируса и захвалила се Општини Чајетина и Туристичкој организацији “Златибор” као и партнерима из “Титове виле” на помоћи у организацији. Такмичење се одржавало од 23-26. септембра 2021. године на Златибору.

ПОРЕЧ

Такмичење се одржавало од 10. до 13. октобра 2019. године у Поречу. Домаћин је била Туристичко-угоститељска школа ,,Антона Штифанића“. Наша школа, тада по други пут учествује на овом елитном такмичењу.

У такмичарским дисциплинама ,,Јело од бранцина по слободној креацији и Ресторански десерт” ученици 4/7, смера Кулинарски техничар С.М. и Ђ.М. и ученик 3/9, С.П. предвођени ментором Жарком Јовановићем, освојили су Сребрну медаљу.

У такмичарској дисциплини ,,Постављање свечаног стола и припремање барског пића- коктела“, ученици 4/6, смера Угоститељски техничар А.В. и Ј.Н., и ученик 3/6 М.Ј. , предвођени ментором Милошем Ицићем, освојили су Сребрну медаљу.

У такмичарској дисциплини ,,Туристички аранжман на бази здравственог туризма“, ученице 3/5, смера Туристички техничар А.С., А.Н.и А.П., предвођене менторком Марином Златановић освојиле су сребрну медаљу.

НОВО МЕСТО

29. септембра 2022. године у сали хотела “Шпорт” у Новом Месту у Словенији, свечано су отворени 10. Медјународни гастрономско туристички сусрети “ГАТУС 2022”. Манифестација чији је овогодишњи домаћин ГРМ Ново Место – центер биотехнике и туризма – Средња шола за гостинство ин туризем, окупила је 12 школа из региона и преко 100 учесника из Словеније, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Нашу школу представљали су ментори Сузана Бранковић, Марко Стојановић, Ненад Љубеновић као и ученици М.М, Б.П, Л.С, М.М, С.Р, Н.М, Ј.М, Т.Ж и П.С. С поносом истичемо да је у свакој такмичарској дисциплини наша школа одликована сребрном медаљом!

Успех није случајност!
То су тежак рад, истрајност, учење, образовање, пожртвованост и најважније - ЉУБАВ према ономе што радите или учите!

Честитке свим ученицима и менторима на освојеним медаљама и желимо им пуно успеха у даљем раду и животу.

Хвала вам што на диван начин браните боје своје државе Републике Србије и града Смедерева!

Само у упорном раду и учењу лежи наша будућност!

Scroll to Top