Светлости речи

СВЕТЛОСТИ РЕЧИ

Дружење песника са ученицима средњих школа

У оквиру 54. Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен, у
среду 18. октобра 2023. године, Економско-трговинску школу у Смедереву посетили су учесници овог фестивала, који су програмом Светлости речи ученицима пружили прилику да уживају у поезији и разговарају са њеним ствараоцима. Наши уважени гости били су песници Миливоје Р. Јовановић, доктор филолошких наука и професор у пензији, и Енес Халиловић, песник из Новог Пазара. Модератор програма била је Ивана Стојић, завичајна песникиња из Смедерева.
На почетку програма, који се одиграо у амфитеатру школе, Ивана Стојић је
представила госте. Ученици су чули биографију песника Миливоја Р. Јовановића, професора у пензији, који је предавао на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. Објавио је око двадесетак књига и неколико десетина научних радова, а за свој научни, књижевни и рад у култури награђен је бројним наградама. Други гост, песник Енес Халиловић, ученицима је представљен као стваралац широког жанровског спектра, будући да поред поезије пише и причу, роман и драму. Његова поезија и проза превођена је на тридесетак страних језика и овенчана је значајним књижевним наградама.
Након представљања гостију уследио је живи сусрет између ученика и песника
кроз читање поезије, њено тумачење и разговор. Ученици су уживали у одабраним песмама ове двојице песника, али и у њиховом причању занимљивих анегдота из личног живота. Имали су прилику да постављају питања гостима, али и да износе своје ставове и причају о свом читалачком искуству. Посебна вредност овог дружења била је та што су се млади надахнули универзалним хуманистичким порукама о љубави, повезаности, смислу и уметности.

Scroll to Top