Стручни излет ученика образовног профила Туристички техничар

Дана 24.2.2024. године ученици одељења туристички техничар 1-5 и 2-5 и туристичко-хотелијерски техничар 3-5 и 4-5 имали су у оквиру блок наставе организован стручни излет који је подразумевао посету 45. Међународног сајма туризма у Београду, Етнографског музеја и Музеја илузија.

По програму стручног излета најпре је реализована посета Етнографског музеја и Музеја илузија.

У Етнографском музеју тренутно су отворене следеће изложбе:

  • „Timor Mortis: Страх од смрти”, интригантна изложба у сарадњи са амбасадом Мексика, замишљена је као специфичан изложбени и визуелни есеј који на необичан начин приказује разноликост односа према смрти. 
  • Изложба „Читање боја“ представља јединствене и аутентичне предмете и текстилно покућство из XIX века, бојено органским бојама, који чине важан елемент нашег културног наслеђа. 

Стална изложба „Народна култура Срба у XIX и XX веку“ обухвата у приземљу поставку свечаних народних ношњи. Идеја групе аутора сталне изложбе била је да се прикаже живот на саборима, који су се у прошлости одржавали испред цркава и манастира.

Након обиласка музеја ученици су са својим наставницима посетили 45. Међународни сајам туризма. На сајму ове године под слоганом „Авантура почиње овде!“ у халама 1, 1А и 4 традиционално су учествовале најзначајније туристичке агенције, удружења и организације, хотели, туристички центри, транспортне компаније и међународни туроператори.

Први пут на Сајму туризма су наступиле Камбоџа, Еквадор, Света Луција, Либија, а земље које су поново учествовале су острва Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе. Популарне и омиљене дестинације су и ове године: Турска, Грчка, Црна Гора, Тунис, Бугарска, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска, Камерун, Габон, Намибија и Кипар. Сајам туризма се одржао од четвртка 22. до недеље 25. фебруара, а истовремено је под слоганом „Послужите се“ у халама 2А и 2Ц, одржан и 19. Међународни сајам угоститељске опреме ХОРЕКА.

Scroll to Top