Репортажа с промоције књиге „И ово је…НАСИЉЕ“

     Дана 25.11.2023. године одржана је промоција збирке кратких прича „И ово је…НАСИЉЕ“. Промоција је одржана у Етно клубу, у улици Карађорђева 7, у Смедереву. Након уводног обраћања, емитован је видео перформанс „Буђење“, чија је тема била психичко насиље у партнерским односима. Након тога следило је читање кратких прича. Најзанимљивија кратка прича, по реакцији присутних, била је „Мајка и син“.  Тема панел дискусије била је психичко насиље и ангажована култура као вид борбе за друштвене промене. На постављана питања одговарали су:

– Јелица Јурић, професорка психологије

– Илијана Шушњић, активисткиња и ауторка збирке кратких прича

– Урош Тимић, писац и водитељ

На постављено питање „Да ли је психичко насиље распрострањено према младима?“, добијен је одговор да ,нажалост, јесте, а да је највећи проблем то што насилници најчешће нису свесни да чине  неку врсту насиља.

Следеће питање било је „Да ли има мушкараца који трпе насиље?“ Одговор је био да наравно да има, уз образложење да се мушкарци најчешће никад не жале зато што мисле да мушко не треба да показује емоције, па због тога често имају психичке проблеме.

На постављено питање „Каква је ситуација у нашем окружењу?“, добијен је одговор да је нажалост, у нашем окружењу лоша ситуација, зато што све оно што је психичко насиље у нашем друштву се сматра нормалним. Из тог разлога треба људима повећати свест о психичком насиљу.

Атмосфера на промоцији је била пријатна, али, нажалост, није била посећена од стране младе популације. Неопходно је пробудити свест младих о превенцији насиља.

                                                                                       аутор текста

                                                                           Коста Станковић 1/3

Scroll to Top