Омаж песницима

На иницијативу библиотекарке, Иване Стојић, Народна библиотека Смедерево
је, у сарадњи са активима професора Српског језика и књижевности смедеревских средњих школа, осмислила програм ,,Омаж песницима – смедеревски средњошколци славе рођендан песника” чији је циљ да се код смедеревске омладине поспеше читалачке навике. 
У понедељак, 12. фебруара, на рођендан Лазе Костића, ученици Економско-
трговинске школе одали су почаст великом српском романтичарском песнику.
У пријатној атмосфери Библиотеке, кроз спој музике, приповедања о Лазином
животу и казивања најлепших стихова, смедеревски ученици су бројној публици
представили живот и дело романтичарског песника посветивши посебну пажњу
његовој несрећној љубави са Ленком Дунђерски овековеченој у поеми „Santa Maria della Salute” једној од најлепших песама српске књижевности.
У оквиру драмског представљања, ученици су приказали на основу анегдота о
животу Лазе Костића песника на један необичан, убедљив и занимљив
начин. Утисак је оставила и обрада песме „Међу јавом и мед сном коју су отпевале ученице наше школе уз пратњу гитаре што је задивило присутну публику.
Атмосфера у просторији библиотеке била је свечана и узвишена. Осетили смо да смо и као гледаоци део овог пројекта. Музика и рецитовање стихова нашег
песника вратили су нас у романтичарски период када су љубав, верност, узвишени идеали били нешто за шта је вредело живети. Схвативши да су универзалне вредности дела присутне и данас у људима, само им треба дати прилику да нас додирну и подстакну на размишљање, изашли смо из библиотеке испуњени и бар на кратко одвојени од прозаичне реалнисти.

Ђак репортер,

Коста Станковић

Scroll to Top