Стручни излет у Нови Сад за одељења туристичког смера

Дана 02. децембра 2023. школске године ученици одељења туристички техничар 1/5 и 2/5 и туристичко-хотелијерски техничар 3/5  и 4/5 имали су у оквиру блок наставе организован стручни излет који је подразумевао посету сајма туризмау Новом Саду, обилазак Петроварадинске тврђаве и ужег центра Новог Сада.

По програму стручног излета најпре је реализован обилазак Петроварадинске тврђаве и посета Музеја града Новог Сада и подземне војне галерије испод тврђаве уз стручно вођење.

Централна зграда Музеја смештена је на горњем платоу на Петроварадинској тврђави, у објекту познатом као Топовњача или Мамулина касарна која је изграђена 1775. године као једноспратна војна касарна. У приземљу зграде се налази стална поставка „Петроварадинска тврђава у прошлости“ која приказује континуитет насељавања и војних утврђења на овом локалитету, од праисторије до Првог светског рата.

Такође, у приземљу зграде се налази и интерактивна мултимедијална изложба „Милева, ми смо стена“, посвећена бриљантном уму и достигнућима Милеве Марић Ајнштајн. Изложба се састоји од врло снажног визуелног наратива, који на упечатљив начин приступа лику и делу ове научнице. Употребом најмодернијих технологија, дигиталног звука, холограма, 3Д анимација, али и класичног уметничког језикакоји се огледа у скулптури, графичком дизајну, цртежу и слици, посетиоци изложбе се уводе у један сасвим нов за њих простор, магичан простор.

 

Једну од највећих атракција Петроварадинске тврђаве представљају подземне војне галерије, изграђене пре два и по века да бране Тврђаву од продора освајача, користећи, за оно време, модеран и ефикасан одбрамбени систем ходника. У подземљу Тврђаве сакривен је прави мали град на четири нивоа, са разгранатим лавиринтом ходника и тунела у којима се простиру борбене линије, барикаде, спаваоне, замке, минска поља и коридори укупне дужине 16 км. Посетиоцима је омогућено да, уз усмена, текстуална и ликовна објашњења обиђу око 1 км ових ходника.

Након тога су ученици са својим наставницима посетили Међународни сајам туризма, који је на Новосадском сајму одржан од 30. новембра до 2. децембра, и који је окупио више од 240 излагача из земље и иностранства. Учесници су стигли из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Бугарске, Мађарске, Северне Македоније, Камеруна и Италије. Излагачи су представили своје понуде – услуге и капацитете, разменили искуства. Већина је остварила нове пословне контакте. Организоване су бројне промоције, презентације, панели, стручни скупови, дегустације, поклон игре на штандовима…

По завршетку посете сајма туризма, искоришћено је време за обилазак ужег центра Новог Сада – Трга слободе и градске шетачке зоне, споменика Светозара Милетића, цркве Имена Маријиног (популарне „катедрале“), Градске куће, Змај Јовине улице.

Полазак је био предвиђен у 8:30 часова са паркинга код Смедеревске тврђаве, а повратак је био предвиђен у 17:30 часова из Новог Сада.

Родитељи и ученици су били упућени у програм излета који им је био одштампан заједно са обрасцем за сагласност.

 

 

 

Предметни наставници

Марина Златановић

Ивана Николић

Тина Јаковлеска

Дејан Ивановић

Ирена Весовић

Јелена Станић

Scroll to Top