Упис у шк. 2024/25.
У шк. 2023/24. години уписано је девет одељења, и то:
Савремено тржиште рада захтева уску специјализацију непосредних извршилаца. Занимање комерцијалиста управо одговара тим захтевима, јер након школовања које подразумева не само стицање теоријских него и практичних знања и вештина, бићете спремни да самостално обављате послове у струци, самим тим и да наставите школовање. Комерцијалиста обавља послове набавке и продаје производа својих компанија, трговини и другим произвођачима као и крајњим корисницима. Ваш будући посао биће разноврстан, динамичан и одговоран са могућношћу високих зарада. Комерцијалиста углавном ради на терену како у земљи тако и у иностранству. Ако сте комуникативни, упорни, добро вам иду страни језици, волите да самостално планирате свој радни дан,ако сте спремни да свакодневно путујете, онда је образовни профил комерцијалиста ваш прави избор.
Финансијско-рачуноводствени техничар је профил који је лидер међу занимањима који нуди наш образовни систем. Намењен је оним ученицима који су заинтересовани да своју каријеру или даље образовање усмере ка менаџменту и финансијама. Ученици током школовања стичу квалитетна знања и применљиве вештине из области финансијско –рачуноводствених послова, на пример платни промет, обрада извештаја, књижење и завођење докумената, односно пролазе кроз све фазе пословања менаџмента компаније. Финансијско-рачуноводствени техничар је камен темељац пословног света, профил будућности који у својим рукама држи менаџмент компаније.
Економски техничар је особа која најчешће ради у областима као што су књиговодство, финансије, испитивање тржишта и маркетинг, комерцијални послови и друге економске делатности. Посао економског техничара обавља се у канцеларији и везан је за рачунар.
Након завршене средње школе, а са дипломом економског техничара, могућности су велике. Даљим усавршавањем и одласком на факултет отварају се и нове позиције па тако и веће могућности за дипломираног економисту.
Трговци обављају послове набавке, продаје, промоције, менаџмента… Познају организацију рада и принципе пословања трговинског предузећа. Често путују и посећују постојеће и нове купце и добављаче. Могу се запослити бројним у домаћим и страним трговинским ланцима на велико и мало.
Туристички техничар је образовни профил из области трговине, угоститељства и туризма. Ако волиш путовања, желиш да научиш више страних језика, волиш да упознајеш нове људе, желиш да сазнаш више о њиховој култури и земљама из којих долазе, волиш креативне послове, желиш да развијаш општу културу… онда је туристичко –хотелијерски техничар прави образовни профил за тебе. Током школовања научићеш: да осмислиш туристички аранжман, да организујеш туристичка путовања, да организујеш и реализујеш стручне скупове, да разумеш пословање хотела и обављаш послове на рецепцији, да водиш пословање туристичке агенције, да будеш туристички водич, умеш да представиш природне лепоте и културно-историјске споменике, уметничка дела и етнографске знаменитости, да промовишеш и унапређујеш лепоту свога краја!
Комуникативан си, љубазан и волиш рад са људима…привлачи те динамичан посао у динамичном окружењу! Љубитељ си разних посластица, уживаш у припреми и декорацији слатке хране! Желиш бројне могућности запошљавања – од кафе барова и ресторана до хотела од 4 и 5 звездица у земљи и иностранству…у идустријској производњи сладоледа и кондиторских производа, у посластичарницама…!
Кувар спрема сваку врсту хладних и топлих оброка, одлучује о начину припреме и аранжирању, јела као и о менију, брине се о складиштењу робе, координира рад кухињских радника. Ово је једно од најтраженијих занимања, како у земљи тако и у иностранству! Настава се одвија у специјализованим кабинетима за учење, кроз велики број часова практичне наставе. Прави избор за тебе ако уживаш у храни, спретан си, стрпљив, креативан и волиш да експериментиш!
Циљ стручног образовања за образовни профил посластичар је оспособљавање ученика за припрему, декорисање и сервирање топлих, хладних и сувих посластица. Приликом похађања наставе ученик ће научити да: организује сопствени рад и радно место, врши пријем, обраду, паковање и складиштење намирница и готових посластица, припрема топле, хладне и суве посластице, прима и издаје поруџбине, итд.
Смер
|
Степен образовања
|
Број ученика
|
---|---|---|
комерцијалиста
|
IV степен
|
1/28
|
финансијско-рачуноводствени техничар
|
IV степен
|
1/28
|
економски техничар
|
IV степен
|
1/28
|
трговац
|
III степен
|
1/28
|
туристички техничар
|
IV степен
|
1/28
|
хотелијерско-ресторатерски техничар
|
IV степен
|
1/28
|
кулинарски техничар
|
IV степен
|
1/28
|
конобар
|
III степен
|
1/14
|
кувар
|
III степен
|
1/28
|
посластичар
|
III степен
|
1/14
|
Образовни профили конобар и посластичар (по 15 ученика) чине једно комбиновано одељење.
Финансијско-рачуноводствени техничар је замена за досадашњи образовни профил финансијски администратор.
Туристички техничар је замена за досадашњи образовни профил туристичко-хотелијерски техничар.
Хотелијерско-ресторатерски техничар је замена за досадашњи образовни профил угоститељски техничар.
Овде можете преузети водиче за све образовне профиле (са старим називима):