Наградно путовање у организацији Универзитета Сингидунум

У периоду од 25.4. до 29.4.2024. године су ученици наше школе Сара Илић 4/5, Кристина Ђорђевић 4/5, Балкиза Крујези 4/5, Анка Савић 3/5, Лука Милошевић 3/5, Лазар Јовановић 3/5, Јелена Стефановић 3/5 и Анђела Станковић 3/3, заједно са наставницима Јеленом Станић и Иреном Весовић имали прилику да буду учесници наградног путовања у организацији Универзитета Сингидунум. Ученици су награђени за постигнуте резултате на такмичењима на Универзитету Сингидунум у Београду у области туризма и маркетинга и Републичког такмичења из агенцијског и хотелијерског пословања које се ове године одржало у Руском Крстуру.

У петак 26. априла по доласку у Требиње учесници путовања су најпре обишли брдо Црквина са којег се пружа најлепши поглед на Требиње и реку Требишњицу и њене мостове. На брду се налази црква Херцеговачка Грачаница која представља мању копију чувеног манастира Грачанице са Косова. У њој је сахрањен српски песник и дипломата Јован Дучић. Затим је следила вожња кроз Попово поље до манастира Тврдош, обилазак манастира и дегустација чувеног тврдошког вина. Након повратка у Требиње учесници су у пратњи локалног туристичког водича обишли центар града – старе градске зидине, Анђелкину капију, џамију, Саборну цркву, Хотел ПлатаниСлободно време је искоришћено да свако индивидуално ужива у лепотама овог града и атмосфери коју пружа. Смештај учесника путовања је био у самом центру града у Хотелу ИН

У суботу 27. априла након доручка је било предвиђено слободно време по Требињу до 12 часова када је био полазак за Дубровник. По доласку у Дубровник следио је обилазак града са локалним туристичким водичем од Пила до Плоча: палата Спонза, Орландов споменик, средњевековна тврђава Ловренац, шетња Страдуном, Кнежев двор, Катедрала, Спска православна црква, а затим слободно време за кафу у Градској кавани или сладолед у чувеној посластичарници Долче Вита. Неки учесници путовања су искористили прилику и провозали се бродићем и уживали у прелепом погледу са мора на стари део града, а неки су потражили оближње плаже и потрудили се да свим чулима уживају у том амбијенту.

У недељу 28. априла након раног доручка учесници путовања су напустили хотел. Следила је вожња преко Мркоњића (родног места Светог Василија Острошког), Љубиња, Стоца и Чапљине, вожња долином Неретве поред Почитеља и манастира Житомислић. Пут је водио у Мостар. где су учесници путовања у пратњи локалног туристичког водича обишли Стари мост, Кујунџилук, Криву ћуприју, споменик Алекси Шантићу и Емини… Следило је слободно време у Мостару, а онда наставак путовања преко Јабланице и Коњица до Сарајева. У Јабланици је направљена пауза како би учесници путовања имали прилику да виде мост из филма „Битка на Неретви“ и меморијални комплекс „Битка за рањенике на Неретви“, а који подсећају на једну од најважнијих битака у Другом светском рату на овим просторима.

Пут је даље водио групу у Сарајево где су најпре у пратњи локалног туристичког водича обишли Башчаршију, Инат кућу, Себиљ чесму, Бегову џамију, Градску вијећницу, место атентата на Франца Фердинанда, а онда је група искористила слободно време да ужива у сарајевским ћевапима, питама, слатким ђаконијама и мирису кафе који се ширио Башчаршијом.

Након ноћне вожње путовање се завршило у понедељак 29. априла са доласком у Београд у јутарњим часовима.

наставници

Јелена Станић

Ирена Весовић

Scroll to Top