- Пројекат Мистичан укус искуства и развоја одобрен је од стране Фондације Tempus у оквиру Erasmus+ програма, који се финансира од стране ЕУ
- Планиран термин за реализацију целокупног пројекта био је годину дана
- Због пандемије изазване вирусом корона пројекат је одложен
- Партнер на пројекту: EUROMIND, Шпанија
Циљ пројекта је омогућити ученицима стицање практичних знања и вештина којима ће моћи пружити одговор на нове изазове и све веће захтеве тржишта:
- Упознавање са новим технологијама и процесима који се користе у иностранству (ЕУ)
- Стицање референци у сврху побољшања запосливости и конкурентности на тржишту рада
- Стицање практичних знања и искустава које школа не може да им пружи
- Унапређење комуникацијских вештина и учење културног дијалога
- Јачање самосталности и способности доношења предузетничких одлука
- Усвајање нових метода рада професора и стицање нових вештина
- Стицање и унапређивање знања, повезивање теоријског знања са практичним искуством, са циљем личног раста и напретка као и стручних способности ученика
1. раст и унапређивање стручних вештина учесника, кроз практичну наставу у куварству
2. да учинимо стручно образовање и обуку атрактивнијим и да практикујемо стечено знање у стварној радној средини
3. ширење стручног и личног хоризонта сваког појединца
4. оснаживање европске свести учесника
5. елиминисање расизма, повећање толеранције као и прихватање појединаца који припадају различитим етничким групама и различитим верама.
Планирана је посета учесника шпанском граду Севиљи у трајању од 14 дана за ученике који ће имати стручну праксу у угоститељским објектима.
Пројекат укључује мобилност 12 ученика смера кулинарски техничар и кувар уз пратњу 2 професора пратиоца који су уједно њихови предавачи на смеровима. Наставници, пратиоци ученика, који ће као такви бити укључени у одвијање процеса стручне праксе, ојачаће управљачке компетенције, разменом искуства, знања и вештина, метода учења и подучавања и технологије која се користи на европском нивоу.
О стеченим компетенцијама, знањима и вештинама ученика, сведочиће Europass документ.
Посебну пажњу посветили смо изради плана дисеминације резултата пројекта којим се намерава да се позитивна искуства и исходи пројекта пренесу на струковне школе, али и остале релевантне субјекте у заједници. Мистичан укус, који би добили спајањем искуства и европских манира, омогућио би раст и развој куварства у нашој регији и увођење европских метода кроз практичну наставу.
Видео запис боравка у Севиљи можете да погледате преузимањем са линка |